Glosa Petra Peška: Střet zájmů. No a co?

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO) na mimořádném zasedání městského zastupitelstva 15. srpna 2019 v Jablonci nad Nisou.

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO) na mimořádném zasedání městského zastupitelstva 15. srpna 2019 v Jablonci nad Nisou. Zdroj: ČTK

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO) na mimořádném zasedání městského zastupitelstva 15. srpna 2019 v Jablonci nad Nisou.
Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO).
3
Fotogalerie

To, co se odehrává v Jablonci nad Nisou, zní natolik neuvěřitelně, že to až musí být pravda. Tamní primátor města Milan Kroupa zároveň kope za firmu, která ve městě provozuje kamerový systém. Přesněji řečeno, kope hlavně za ní. Během nynějšího sporu o údajně neproplacené služby z let 2016-2018, za které firma žádá přes dva miliony korun, nechal kamerový systém vypnout. Nejdřív část, pak i zbytek.

Chtěl tím odrazit argumenty koaličních odpůrců, že k požadované částce neexistují žádné smlouvy ani jiné poklady. A dokázat, že jeho firma Grepa Networks má kamerový systém pod kontrolou. Třešničkou na dortu bylo, že se svým činem v médiích i veřejně pochlubil. A právě primátorův střet zájmů je udáván za jeden z důvodů, proč se tam ve čtvrtek po odvolání dvou radních rozpadla koalice.

Nechme stranou, kdo má ve sporu o proplacení služeb, který se táhne už od minulého vedení města, pravdu. To přísluší jiným institucím. Alarmující je ovšem skutečnost, že primátor sedí na dvou židlích (dle aktuálního výpisu z Obchodního rejstříku je stále 100% majitelem a jedním ze dvou jednatelů firmy), pevněji možná dokonce na té druhé. Ne, že by se podobné věci neděly i dříve a nadějí také jinde. Nicméně skutečnost, že Milan Kroupa je z hnutí ANO, dodává celé záležitosti pochopitelně ještě další, pikantní rozměr.

Pokud je přímo v čele vlády člověk, který má problémy s mnohem větším, reálným střetem zájmů – byť formálně zaparkoval svůj koncern do svěřenských fondů – proč by tomu tak nemohlo být i v 46tisícovém Jablonci. Ostatně primátor Kroupa se brání tím, že střet zájmů deklaroval už při nástupu do funkce. Podobně jako Andrej Babiš. Nevadilo to voličům ani koaličním partnerům.

A teď se diví.