Nelze chtít digitální Česko a nedat na něj z rozpočtu ani korunu, kritizuje Chvojka hnutí ANO

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Předseda ČSSD Jan Hamáček
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Alena Schillerová (ANO), ministryně financí
Peníze
5
Fotogalerie

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky potřebují ministři na plnění koaličních slibů další peníze z rozpočtu. V rozhovoru pro E15.cz Chvojka znovu zopakoval tento požadavek. Podpořil tak předsedu strany Jana Hamáčka, který v pondělí napsal premiérovi Andreji Babišovi dopis, v němž kritizuje současný návrh státního rozpočtu.

Sociální demokraté požadují pro svá ministerstva dalších 22 miliard korun ze státního rozpočtu. Tím by se schodek rozpočtu zvýšil na 62 miliard korun. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka zároveň navrhuje, kde potřebné peníze získat. „Ze zavedení bankovní daně, které by přineslo až 14 miliard korun nebo zrušení některých daňových výjimek, například na luxusní auta,“ uvádí Chvojka.

Co říkáte na současný návrh rozpočtu pro rok 2020?  

Neodpovídá vládnímu prohlášení a slibům, které vláda včetně premiéra opakuje veřejnosti. Pokud by rozpočet prošel v této podobě, ohrozí bezpečnost našich občanů, pokračující digitalizaci státní správy, plány v péči o krajinu včetně boje se suchem a další klíčové funkce státu. ČSSD jasně říká, že nechce nic navíc, chceme pouze dostatečné prostředky na splnění slibů, ke kterým jsme se zavázali. 

Nebude pak ale schodek rozpočtu, který by splnění vašich požadavků přineslo, příliš vysoký? 

Hnutí ANO má ministerstvo financí a je primárně na něm, aby zajistilo prostředky na priority a sliby této koaliční vlády. Je nám jasné, že zdroje jsou omezené, a proto chceme vyjednávat. Obrovský problém hrozí ministerstvu práce a sociálních věci, které nebude mít dostatek peněz na sociální služby či peníze na sociálněprávní ochranu děti. Nelze slibovat neustále nové a nové věci na tiskových konferencích, jako je například digitální Česko, které všude v médiích propaguje pan premiér, a pak na ně nedat v rozpočtu ani korunu. Takhle se nedá odpovědně sestavit rozpočet. 

A kde by podle vás mělo ministerstvo financí najít těch potřebných 22 miliard? 

Od začátku navrhujeme diskuzi o změně příjmů státního rozpočtu - zavedení bankovní daně, které by přineslo až 14 miliard korun nebo zrušení některých daňových výjimek, například na luxusní auta. 

Předseda Hamáček doufá v dohodu. Co se podle vás bude dít, pokud se nedohodne? 

Ministerstvo financí musí najít řešení, obě koaliční strany mají jako prioritu plnit sliby dané voličům. Dohoda je nutná, protože návrh rozpočtu musí jít do sněmovny podle koaliční smlouvy jako koaliční návrh, tedy odsouhlasený oběma stranami. My se chceme dohodnout.