Glosa Petra Peška: Vrtěti Křečkem

Stanislav Křeček

Stanislav Křeček Zdroj: Foto: ČTK

Stanislav Křeček
Stanislav Křeček
Stanislav Křeček
4
Fotogalerie

Prezident Zeman u nominace na ombudsmana předvedl, jak se dá prosazovat špatně volitelný kandidát. Po pokusu se zdiskreditovanou Helenou Válkovou a žonglování s neochotnou Kateřinou Valachovou vytáhl z klobouku svého oblíbeného Stanislava Křečka. Ten mu už v minulosti jako kandidát na ombudsmana neprošel a později ani neobhájil funkci zástupce Anny Šabatové.

Nyní jej ale hlava státu může prezentovat jako součást báječného záchranného plánu. Uvidíme, nakolik senátoři ocení Křečkovo volání po zakopávání příkopů ve společnosti a respektu ke státním institucím či jeho názory proti většinovému proudu.

Staronový kandidát na ombudsmana má totiž i svá negativa. Několik let například neoprávněně užíval titulu JUDr. Někomu by mohl vadit i jeho jinak úctyhodný věk – pokud by s kandidaturou uspěl, bylo by mu na konci funkčního období ombudsmana 88 let. Zapadnout by nemělo ani to, jak silně kritizoval vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. A naznačoval, že za stíhání vlastně mohou poslanci, nikoli premiér.