Google ukázal svoji pravou tvář, poškodil svobodná média. Ke zdi je ale nepřitlačí

Společnost Google  mění náhledy u zpravodajských článků. Vzhledem ke svému dominantnímu postavení na trhu zjevně diskriminuje část trhu bez jakéhokoliv důvodu a děje se tak na jednotném trhu EU, kde je rovný přístup zaručen zákony.

Společnost Google mění náhledy u zpravodajských článků. Vzhledem ke svému dominantnímu postavení na trhu zjevně diskriminuje část trhu bez jakéhokoliv důvodu a děje se tak na jednotném trhu EU, kde je rovný přístup zaručen zákony. Zdroj: ANDREW KELLY, Reuters

Česká republika má novelu autorského zákona, která zásadně posiluje postavení vydavatelů vůči velkým technologickým firmám. Je to zákon, který vyvolává velké emoce, protože Google zrovna v době, kdy píšu tento článek, vypnul náhledy u zpravodajských stránek. Někteří vydavatelé se nyní obávají, že přijdou o část peněz za reklamu. O peníze navíc už přišli vydavatelé, kteří byli v takzvaném programu Showcase, který firma údajně kvůli zákonu zrušila.

Důležité je ovšem říct, jaká je skutečnost. Z novely autorského zákona nijak nevyplývá, že Google má výše jmenované služby omezit. Je to pouze rozhodnutí firmy, která se snaží tento zákon obejít, stejně jako obchází placení daní v České republice (Google platí daně v jednotkách milionů korun, přestože jen v ČR má miliardové zisky).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!