Igor Záruba: Blanka bude

Kabely v tunelu Blanka

Kabely v tunelu Blanka Zdroj: ctk

Je pražský tunel Blanka něco jako legendární paní Colombová z opačného břehu Atlantického oceánu? Pokud vím, tak nejspíš ne. Paní Colombová byla sice údajně spatřena, a prý se v onom pověstném seriálu i mihla, nicméně o její reálné existenci se dalo pochybovat. A nejspíš by se dalo i nadále.

Zato o Blance víme, kde se nachází, jak je dlouhá, na kolik vyšla peněz. Nevíme to hlavní – kdy bude otevřena, aby za oněch 37 miliard korun začala sloužit k tomu, proč vznikla.

Podobnost mezi paní Colombovou se následně rozchází s otázkou, nakolik jsou obě důležité. Ona paní podstatná není (snad s výjimkou pro jejího bystrého manžela), kdežto Blanka je. Aspoň to tak pořád vypadá. Nebo už ani to ne?

Čtěte rozhovor s Adrianou Krnáčovou:

Tunel, zavrtaný pod Praha 6, 7 a 8 a paralyzovaný kvůli vodou poškozeným kabelům, si bere v poslední době do úst kdekdo. Primátorka Adriana Krnáčová obvinila z dezolátního stavu stavby nejprve jednoho debila, poté debilů vícero. Napadený, dodavatel technologické části tunelu, společnost ČKD Praha DIZ, se brání a mluví o potřebě jedné miliardy korun na výměnu poškozeného vedení. Magistrát proti ní zvažuje arbitráž, ta už ostatně běží se správcem díla, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS).

Mnoho řešení nezbývá

Ministr dopravy Dan Ťok navíc tvrdí, že se o potížích s kabely ví rok a půl. Tedy od doby, kdy se nad Prahou přehnaly přívalové deště. A nechápe, proč se to neřešilo mnohem dřív. Šéf firmy Metrostav má zase za to, že na technologickou šílenost s dívčím jménem byla možná vypsána objednávka, aby se neotevřela nikdy. Přisadil si i prezident Miloš Zeman, byť v žertu. Kdyby v Praze přistáli zelení mužíci (spatřeni svého času na východě Ukrajiny), poslal bych je dodělat tunel Blanka, uvedla hlava státu.

Způsobů řešení moc není. Praha buď pošle ČKD k ledu, převezme projekt do svých rukou a navrhne jiné než dosud použité technologie. Anebo se pustí do navrhované miliardové obnovy poničeného vedení. Teoretickou variantou je i to, že by se tunel zasypal, což je ovšem nesmysl.

Jisté je, že účet za Blanku není konečný. A že se dodělat bude muset. Letos, napřesrok, někdy. U všech sporných staveb na světě tomu bylo a bude, na výjimku si dělá nárok snad jenom „nekonečné“ berlínské letiště Willyho Brandta. Mediální humbuk je v takových případech pochopitelný, ale na věci nic nezmění. Ledaže by se opravdu prokázalo, že tunel opravdu neexistuje, jak právě „odhalil“ nejmenovaný společenský týdeník. Paní Colombová by mohla vyprávět!

Všeci ste debili