Jan Stuchlík: Vzpomínky na Grónsko

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Před sedmi lety se vydala německá kancléřka Angela Merkelová s tehdejším ministrem životního prostředí a nynějším šéfem rezortu hospodářství Sigmarem Gabrielem do Grónska. Z ledovce ohroženého klimatickou změnou zvěstovala světu, že Německo do roku 2020 sníží emise oxidu uhličitého o čtyřicet procent proti roku 1990.

Rok se s rokem sešel a Německo je tomuto cíli na hony vzdáleno. Proto Merkelová a spol. zatáhla za záchrannou brzdu.
Schválila akční program, kterým se k cílům dostane. V příštích pěti letech vláda nalije peníze přes státní banku KfW do výroby polystyrénu a následného zateplování budov. Díky lepší izolaci Němci nevypustí 25 až 30 milionů tun oxidu uhličitého.
Dalších 22 milionů tun má ubrat energetika.

Z nedávno ohlašovaného plánu na zavírání starých uhelných elektráren však sešlo. Jak chce vláda německé energetické koncerny, které se už teď kvůli honu za nižšími emisemi propadají do červených čísel, k redukci vypouštěného oxidu přimět, zatím jasné není. Ministr Gabriel má plán představit příští rok. Sám už uznal, že zavírání uhelných zdrojů je nesmysl.

Takže musí vymyslet systém, který nenarazí v Bruselu, nezatíží majitele elektráren tak, že budou po státu vymáhat náhradu jako v případě nařízeného zavírání jaderných elektráren a který zároveň neohrozí stabilitu energetiky. Navzdory dotovanému rozmachu obnovitelných zdrojů vyrobí Němci necelou polovinu elektřiny z uhlí, protože je to jediný zdroj, z něhož se dá při dnešních cenách elektřina ještě vyrábět se ziskem.