Jana Havligerová: Nasazení na plné pecky

zápisník, Jana Havligerová

zápisník, Jana Havligerová Zdroj: E15

Minulý pátek odmávla hosteska start kampaně senátora Jana Veleby jakožto lídra SPO-SPD do krajských voleb na Vysočině. Ten hodlá do zastupitelstva kraje dorazit na traktoru, kterým brázdí region. Zetor sice nastartoval, ale motor vzápětí chcípl. Snad pan senátor není pověrčivý.

Sociální demokrat Zdeněk Škromach, který senátorské křeslo obhajuje, zvolil jinou metodu. Těžká váha, tak si říká, v klipu nazvaném „Tito lidé potřebují obhájit“ má přes rameno přehozené boxerské rukavice. Vypadá to sice o něco bojovněji než proslulé hovory z bazénku, ale kdoví.

To hudebník Felix Slováček, který do Senátu kandiduje na Praze 10 za Stranu soukromníků, za níž finančně stojí majitel skupiny Synot, senátor Ivo Valenta, hlásá: „I Senát může ladit!“ Inu, politický novic. Valenta se zase rozhodl, že chce být hejtmanem Zlínského kraje, voliče zve zdarma na soubory z TV Šlágr. Soukromníci jsou zkrátka taková muzikální parta.

Žádná začátečnice není Marine Le Penová, vůdkyně francouzské Národní fronty. A přece naletěla. Zahraniční část kampaně před prezidentskými volbami chtěla odstartovat 23. září v české sněmovně, akci zaštítil poslanec Tomio Okamura. Ten však vedení komory ohlásil jen setkání s občany. Když prasklo, že jde o politický mítink, postavil se proti šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Alespoň někdo dokáže uznat, že všeho moc škodí.