Jana Havligerová: V hlavní roli Hrad

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman se v úterý večer málem neprobojoval do areálu Pražského hradu. Šel přitom na koncert do chrámu svatého Víta setkat se tam se svým bavorským protějškem. Branou Titánů neprošel, zastavila ho ochranka, která střežila Čínské investiční fórum. Hrad ústy mluvčího Ovčáčka událost komentoval stručně: „Pan ministr je trošku nedůtklivý.“ No přece se nebudou omlouvat.

A ještě jedna hradní. Podle prezidenta Miloše Zemana by Česká republika měla přijmout společnou evropskou měnu ve chvíli, kdy se vyřeší účast Řecka v eurozóně. Vždycky jsme tušili, že eurem se bude v Česku platit, až naprší a uschne. Od na slovo vzatého eurofederalisty bychom ale strategický obrat o 180 stupňů přece jenom nečekali.

Žalobci se v Česku hned tak nevzdávají. Kauza rudých trenýrek v podání Ztohoven putuje k novému projednání, řešit ji bude odvolací pražský městský soud. Komentář prezidenta k prvoinstančnímu osvobozujícímu verdiktu zabral. Nebo je to z obavy, aby se soudcům kvůli nedostatku jiné činnosti náhodou nezkrátily žíly?

Finanční úřad vyměřil Nemocnici Na Homolce téměř třímiliardovou pokutu za to, že při nákupu zdravotnického materiálu obcházela zákon o veřejných zakázkách. Pokud ji špitál bude muset zaplatit, vláda mu pomůže, slíbil ministr financí. Tak to tady chodí pořád. Z jedné kapsy do druhé.