Lákavý fenomén oblaků

Cloud computing určitě nabízí mnoho výhod. Nemusí být ale vhodný pro všechny.

PRO V cloud computingu vidím osobně významný technologický trend, u kterého nejde o to, jestli ano nebo ne, ale pouze kdy. Pokud jej vezmeme v celé jeho šíři od hostovaných e-mailových služeb po projekty privátní cloudové infrastruktury, věřím, že se v několika následujících letech dotkne úplně všech. Od podnikatelů a malých firem přes organizace státní správy až po největší nadnárodní organizace. Domácnosti nevyjímaje.
Již dnes v Česku existuje celá řada firem a organizací různých velikostí, které cloud úspěšně využívají. V cloudu totiž nalezly novou alternativu ke klasickým IT produktům. Používají skoro to samé, avšak s výrazně nižšími investicemi do hardwaru a softwaru. Platí jen za služby, které v danou chvíli skutečně využívají.
S tím souvisí i to, že > díky cloudu jsou dnes firmy mnohem flexibilnější. Rozsah IT služeb, které odebírají, mohou v čase průběžně rozšiřovat či zužovat podle toho, kolik výkonu a kapacity potřebují, případně v jaké finanční situaci se aktuálně nachází. Pořídit novou IT službu nebo rozšířit rozsah těch stávajících může být v cloudu otázkou jen několika minut. Další výhodou cloudu je to, že se firmy a organizace nemusejí starat o instalace aktualizací, nových verzí a správu IT. O veškerou aktualizaci softwaru a modernizaci hardwaru se stará sám poskytovatel cloudových služeb. Uživatel na straně zákazníka má k dispozici vždy tu nejnovější a nejlépe zabezpečenou verzi.
Cloud však není jen o lepším využití rozpočtu, větší flexibilitě firmy či zbavení se starostí o IT. Do pracovního i osobního života uživatelů přináší spoustu nových možností, například pracovat častěji z domova či z terénu. Uživatelé mohou odkudkoli plnohodnotně upravovat dokumenty nebo třeba ukázat známým své fotografie z dovolené. Neméně důležité je, že vše může probíhat na stejné úrovni zabezpečení, jako kdyby v danou chvíli seděli u svých počítačů v kanceláři.
Cloud je totiž i přes časté obavy skutečně bezpečný. Nebo alespoň může být. Poskytovatelé cloudu dnes dokážou ochránit data zákazníků v souladu s náročnými certifikacemi, zrcadlově je zálohovat kvůli ochraně před přírodními katastrofami nebo nastavit přísná interní pravidla proti zneužití dat pro jakékoliv účely. Nejde však o standard, proto je při volbě cloudu důležité především si dobře vybrat.