Martin Čaban: IZIP – zasloužená konkurenční nevýhoda

Jiří Pašek, IZIP

Jiří Pašek, IZIP Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ukončení spolupráce s firmou IZIP je špatným řešením problému, pokračování projektu by bylo ještě horší a třetí cesta nebyla po ruce. Projekt byl od základu mizerně postavený, u jeho zrodu stál střet zájmů jako z učebnice (spoluzakladatel firmy IZIP, dnes europoslanec ODS Milan Cabrnoch seděl ve správní radě VZP, která projekt bez výběrového řízení schválila), deset let technologicky stagnoval a nikdy nedosáhl takové účasti lékařů, aby o sobě mohl tvrdit, že funguje.

Přesto do něj VZP lila deset let peníze a vrcholem výsměchu bylo, když se loni na podzim rozjely „pilotní projekty“ ve dvou krajích, které měly napovědět, jestli je celý systém k něčemu dobrý. Takže argumentů pro konec, jakkoli bude bolavý, je dost.

Ale protože jde o řešení špatné, ponese s sebou dlouhou řadu negativ. Bitvy o vlastnictví citlivých zdravotnických dat pacientů nechme právníkům, stejně jako starosti s případnou arbitráží. Obé bude dědictvím chyby, která stála v samých základech projektu, v němž si VZP nechala třetí stranou spravovat supercitlivá data běhající mezi zdravotní pojišťovnou a pacientem.

Stejně tak nechme stranou, že IZIP spravuje celý webový portál VZP, přes nějž probíhají kromě jiného i platby lékařům, takže rozlučka s europoslaneckou firmou může mít následky, o nichž dnes nemáme ani ponětí. Co však plyne ze včerejšího rozhodnutí správní rady VZP pro pozici největší pojišťovny na trhu?

Předně je třeba si připomenout, že trh zdravotního pojištění je spíše „trh“. Pohybuje se na něm osm subjektů, jejichž produkty jsou ze zákona na jedno kopyto, a soutěž je dovolena jedině v tom, kdo dá klientovi průkazku do bazénu, připlatí na hormonální antikoncepci, přispěje na lekce power jógy nebo zatáhne přítomnost otce u porodu.

Na tomto kvazitrhu nyní stát přichystal „své“ VZP konkurenční nevýhodu; nějakou formu elektronické zdravotní knížky už nabízí většina ostatních pojišťoven, VZP, největší hráč, nebude mít nic. Bude s tím něco muset udělat. Už ne přes pochybné firmy třetích osob. Všechna data, která jsou potřeba k základnímu fungování elektronické zdravotní knížky, jež má hlavně zabraňovat duplicitám v péči a poskytovat kontrolu nad vykázanými výkony, má pojišťovna ve svých databázích.

Lékaři jí vykazují péči poskytnutou jednotlivým pacientům, o předepsaných lécích pojišťovna také ví do poslední tablety. Jediným problémem je, jak tato data najít, zpracovat, utřídit a zpřístupnit povolaným osobám. Není to triviální úkol, ale nejsou na to potřeba miliardy.

Konkurenční pojišťovny to dávno zjistily. VZP vinou svých správních rad nacpaných politickými trafikanty hrubě zaspala vývoj a topila peníze v megalomanských vizích. Teď po zásluze sklízí, co zasela.