Německý diář Petra Fischera: Začne někdy zase sněžit?

Biatlonový areál v Oberhofu

Biatlonový areál v Oberhofu Zdroj: Petr Slavík (Český biatlon)

Francouzský biatlonista Martin Fourcade vyhrál sobotní stíhačku Světového poháru v Oberhofu.
Gabriela Koukalová druhé místo ze stíhačky Světového poháru oslavila s trenéry i zbytkem týmu.
Šťastné české biatlonistky Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková v cíli závodu SP v Oberhofu, kde obě doběhly na stupních vítězů.
Netradiční soustředění na střelbu v podání Gabriely Koukalové.
Český biatlonista Michal Šlesingr se raduje ze zisku stříbrné medaile na Světovém poháru v Oberhofu.
6
Fotogalerie

Musel jsem se smát, když jsem v televizi viděl záběry ze světového poháru v biatlonu, kde na střelnicích zahalených mlhou bylo vidět bláto, jež se na trati občas lepilo na lyže i závodníkům.

Tohle už nemá se sportem nic společného. „Odděláte tu klidně dvoje troje lyže a pořadatelům je to jedno,“ stěžoval si jeden z českých závodníků po tréninku.

Je to v Oberhofu, proslulém centru zimních sportů v Durynském lese, které se proslavilo už ve třicátých letech minulého století a patřilo k hlavním zimním střediskům východního Německa.

Jenže: už dlouho tu nepadá sníh. Ani letos nenapadl, a dokonce ani nebylo možné tratě nastříkat sněhem umělým, protože zkrátka nemrzne, takže se sníh kvůli závodům nakonec musel dovézt od severního pólu.

Nápadně to připomíná mistrovství světa v běžeckém lyžování v roce 2009, kdy se na tratě ve Vesci u Liberce, tradičně považovaném za jedno z nejstudenějších míst v republice, dovážel sníh z Jizerských hor.

V Německu se teď diskutuje o tom, zda takové kejkle kvůli lyžování vůbec dělat a zda jednoduše nezakázat dovážení sněhu a počkat si až na sníh, který napadne nebo který se díky nízkým teplotám podaří nastříkat. V Durynském lese se ale čeká už dlouho a tradice střediska, ležícího 800 metrů nad mořem (jako jizerský Bedřichov, kde také moc sněhu nebývá), kam na čerstvý vzduch jezdil ještě císař Vilém II. a po něm komunističtí funkcionáři a později třeba kancléř Gerhard Schröder, je vážně ohrožena.

Globální změny klimatu? Zatím to tak vypadá, uvidíme za deset let, třeba jednou zase začne sněžit…