Pavel Otto: Biľakovi pohrobci

Konvoj vozů Stryker v Německu (archivní foto ze září 2014)

Konvoj vozů Stryker v Německu (archivní foto ze září 2014) Zdroj: CC BY 2.0: USAFE AFAFRICA via Flickr

Demonstrace proti průjezdu amerických vojáků mohou Česko opět posunout dál na Východ. Samozřejmě za předpokladu, že zapálení komunisté, radikální odpůrci USA či putinofilové a spolupracovníci ruské rozvědky z Ne základnám shromáždí více než jen hrstky věrných, kterým se podaří vyvolat potyčky s policií.

Tito lidé se mohli sdružit do spolku pojmenovaného například Synové a dcery Vasila Biľaka, tedy po nechvalně známém odpůrci pražského jara, který v srpnu 1968 pozval do Československa sovětské vojáky.

Jak jinak si totiž vysvětlit odpor k těm americkým než snahou přimknout se zpět k Rusku. Jistě, dnes ho neovládají bolševici.
To ale vůbec neznamená, že za pouhé čtvrtstoletí ztratilo své rozpínavé choutky dříve maskované rudou ideologií. Nebo je nějaká třetí cesta v podobě neutrálního ostrůvku uprostřed Evropy, který všichni budou respektovat? Alespoň že se prezident Zeman i jeho předchůdce Klaus tentokrát zachovali rozumně.

„Poprvé jsem měl příležitost vidět, jak na pana ministra reaguje větší dav. Přivítání bylo dechberoucí. Nebál se odpovídat ani na méně příjemné otázky, bylo to fenomenální.

Dnešek byl skutečně nezapomenutelný,“ nadšeně popsal student práv Karel Jandásek návštěvu šéfa státní pokladny a hnutí ANO Babiše na Ostravsku. Možnost být dva týdny v Babišově blízkosti získal vítězstvím v prvním kole projektu pro lidi ve věku od 18 do 25 let europoslankyně Babišovy partaje Dlabajové. Asi to není špatný nápad, jak si vyrábět obdivovatele.
A zvlášť v době, kdy Karel s fajfkou a čírem už mladé tak netáhne. Třeba se okouká také Andrej.

Americká kolona na obzoru