Pavel Otto: Církevní bramboračka

Ne milost, ale spravedlnost. Kardinál Dominik Duka
(vpravo) řekl, že dohodu se státem katolická
církev nechápe jako milost, ale jako spravedlivé
vyrovnání. Vlevo je premiér Petr Nečas

Ne milost, ale spravedlnost. Kardinál Dominik Duka (vpravo) řekl, že dohodu se státem katolická církev nechápe jako milost, ale jako spravedlivé vyrovnání. Vlevo je premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Další kolečko politických tahanic o církevní restituce máme za sebou, senátní výbory návrh zamítly. Čekají nás ovšem minimálně ještě dvě kola. Příští týden ukřižuje předlohu Senát, aby ji vláda po prázdninách v Poslanecké sněmovně vzkřísila.

Asi to jinak nejde, politický život je plný odříkání. Opozici, zvlášť před volbami, leží na srdci blaho občanů. Ty majetkové vyrovnání polarizuje natolik, že levicovým předákům nezbývá nic jiného, než stále dokola drmolit růženec o riziku prolomení Benešových dekretů a nemravném přístupu k dřívějším restituentům.

„Nahrazujeme jednu křivdu křivdou druhou,“ hřímala včera senátorka Rippelová. Vláda je v obtížnější pozici, z kompromisu posvěceného 17 církvemi a náboženskými společnostmi ustoupit nemůže. „Stát by musel vyplácet další a další duchovní kvůli neexistenci horního limitu výdajů na jejich platy,“ připomněl senátor Jílek nutnost odluky.

Pravicové argumenty se zdají rozumnější i čtyřem desítkám známých osobností. Podle nich by se restituce neměly stát politickou a ideologickou zbraní ve volební kampani. Jistě, myšlenka je to hezká, ale…