Pohledem Aleny Vitáskové: Malé změny v sazbách

Ceny zajišťování distribuce elektřiny na hladině nízkého napětí stanoví cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Pro letošní rok se jedná o cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2016 a liší se v závislosti na zvolené distribuční sazbě. Každý zákazník si může zvolit distribuční sazbu ze sazeb, u nichž splňuje podmínky jejich uplatnění, které jsou také obsahem uvedeného cenového rozhodnutí.

Základní dělení distribučních sazeb je podle kategorie zákazníka, kterou označuje první písmeno v názvu. Distribuční sazby určené pro domácnosti jsou označeny písmenem D, pro ostatní odběratele je to písmeno C.

Cenové rozhodnutí pro rok 2017 přináší několik změn v distribučních sazbách, ve srovnání s rokem předcházejícím. Zákazníci z řad domácností, kteří využívají pro vytápění tepelné čerpadlo v distribuční sazbě D 55d, přecházejí automaticky do sazby D 56d. Fakticky se pro tyto zákazníky nic nemění, ceny zajišťování distribuce elektřiny byly již v roce 2016 v obou sazbách stejné.

V kategorii zákazníků typu C se ruší distribuční sazba C 61d určená pro neměřený odběr elektřiny a zákazníkům v této sazbě je automaticky přiřazena distribuční sazba pro neměřené odběry C 60d. Změny se týkají i sazeb C 35d a C 45d. Od letošního 1. dubna je možné nově přiznat pouze distribuční sazbu C 46d určenou pro vytápění elektrickou energií. Pro stávající odběry se sazby C 35d a C 45d nemění.

Od 1. dubna 2017 je omezena možnost instalace výrobny elektřiny od odběrného místa s distribuční sazbou pro malý odběr elektřiny, a to jak pro domácnosti, tak pro ostatní odběratele (distribuč- ní sazby D 01d a C 01d). Další změnou pro zákazníky s distribuční sazbou pro malý odběr elektřiny – rovněž od  1. dubna – je omezení možnosti zvětšit hlavní jistič před elektroměrem nad hodnotu 3 x 63 A.

Autorka je předsedkyní ERÚ