Rozpaky nad pařížským autosalonem: Zajímá ještě někoho?

Autosalon v Paříži

Autosalon v Paříži Zdroj: Auto.cz

Autosalon v Paříži
Autosalon v Paříži
Autosalon v Paříži
Autosalon v Paříži
Autosalon v Paříži
20
Fotogalerie

Na pařížském autosalonu letos chybí několik důležitých značek, i to je důvod, proč se na letošním autosalonu v Paříži vlastně nic moc neděje.

Už dlouho se hovoří o tom, že autosalony čeká v brzké době konec. Že to je pravda, naznačuje i aktuálně probíhající pařížská autoshow. V Paříži na automobilové výstavě jsem potřetí za sebou, přičemž letošní ročník mě za mojí „kariéru“ nejvíce zklamal. Přímo na výstavišti to totiž vypadá, že už pařížský autosalon vlastně nikoho nezajímá.

Už dopředu jsme tušili, že letošní ročník bude trochu jiný. Několik automobilek v minulých týdnech oznámilo, že kdysi ohromné show se letos nezúčastní. Jestliže takový Aston Martin, Lamborghini nebo Rolls-Royce tolik nechybí – nemají tolik modelů, aby se mohly každoročně pochlubit nějakou „bombou,“ nepřítomnost Fordu, Mazdy nebo Volva už zřetelná je.

Jakoby tu něco chybělo, výstavní haly jsou poloprázdné a většina přítomných působí, jako by se na autosalon dostali jen omylem a vlastně je autosalon ani nezajímá.

To platí jak pro přítomné novináře, kteří už množství novinek viděli předem – vždyť opravdových novinek je jen pár, mimo jiné Audi Q5, Nissan Micra nebo BMW X2 koncept, tak pro modelky. Kdysi zářící slečny se dneska skoro schovávají. Úsměv nebo nějaká póza pro fotografa? Zapomeňte, mnoho přítomných dam se tváří, jakoby tu ani nebyla. Mnozí přítomní tak raději hrají na stáncích hry (třeba stolní fotbálek), než aby si prohlížela novinky.

Nejvíc v pohotovosti tak místo novinářů čekajících na další tiskovou konferenci jsou tak v Paříži zaměstnanci bezpečnostních agentur. I to je totiž proti minulým ročníkům změna. Už při vstupu do areálu probíhá bezpečnostní kontrola návštěvníků, byť v mnoha případech po francouzsku (Co máte v kapse? Mobil? Tak běžte.), další bezpečnostní stráže pak najdete hlídkovat na výstavišti. Že bych se ale díky osobám s páskou sécurité cítil bezpečněji, to říci nemohu.

Celý článek si můžete přečíst na webu Auto.cz