Starostové připomínají šprta, který se nechal od grázla pozvat na zmrzlinu

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana (23.7.2022)

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana (23.7.2022) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev Víta Rakušana (23.7.2022)
Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev Víta Rakušana (23.7.2022)
Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev Víta Rakušana (23.7.2022)
Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana (23.7.2022)
5
Fotogalerie

O víkendu si Starostové zvolili nové vedení, které se tváří nejčistěji, jak to jen jde. U Starostů to není žádná novinka, stejně se tvářilo i to minulé vedení, které se pak během pár měsíců vládní odpovědnost rozsypalo jako bábovičky na pískovišti.

Z vedení hnutí i z čela ministerstva školství zmizel spoluzakladatel STAN Petr Gazdík, z funkce místopředsedy STAN odešel další spoluzakladatel Starostů Stanislav Polčák a z předsednictva se poroučel někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Novými místopředsedy se stali zatím nepříliš známí politici Lukáš Vlček, Pavel Čížek, Jan Lacina a Michaela Šebelová.

Starostové jako by po necelém roce ve vládě teprve začali poznávat sami sebe. Zdola budované hnutí založené na síle lokálních postav, které se vzájemně zas tak dobře neznaly, si zvyká na tíhu vedení celého státu a často to není pěkný pohled.

Ještě před pár měsíci přitom Starostové byli považováni za ty vzorné žáčky, kteří jdou politiku změnit a vyčistit. Vždyť i díky tomu získali loni tolik preferenčních hlasů a úplně převálcovali koaliční Piráty. Dnes už by to možná dopadlo trochu jinak.

Kdo je Vít Rakušan?

Video placeholde
Vít Rakušan (STAN) • Videohub E15

Z pilného studentíka problémové dítě

Jak to tak bývá se šprty, nejsou v praxi příliš ostražití a neumějí v tom moc dobře chodit. STAN teď ze všeho nejvíc připomíná právě pilného žáka, který se zatím úspěšně skrýval v lavici, ale učitel ho najednou vyvolal před celou třídu. Žák se rozklepal a začal dělat chyby. Navíc se tento šprt ještě nechal od třídního grázla pozvat na zmrzlinu a dlouho dělal, jako by to bylo normální. Pak si ještě přestal dávat pozor na pusu, když mluvil o svých romských spolužácích. A ze vzorného studentíka je najednou problémové dítě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!