Teď už by nám mělo být líp. Tedy nejspíš...

Inflace

Inflace Zdroj: e15 (Midjourney)

V Česku vládne blbá nálada, přesto už mnoho let se nedalo vyhlížet nový rok s takovým optimismem jako letos. Má to svůj logický důvod. Vývoj ekonomiky běží v cyklech. A čím jste hlouběji a hůř se daří, tím blíž je okamžik obratu a počátek vzestupu. Samozřejmě pod podmínkou, že nepřijde nějaká vnější katastrofa, třeba povodně, epidemie, válka nebo úplně scestná politická rozhodnutí, což nelze nikdy s jistotou vyloučit. A obzvláště v poslední době se s morovými ranami tak trochu roztrhl pytel. Ale snad už máme náš pech vybraný.

Komentář vyšel původně na webu Reflex.cz

Inflace vyhasíná

Základ optimismu nám dává vývoj inflace, která přes dřívější četné pochyby o úspěšné taktice ČNB při jejím zvládání nezadržitelně spěje k mnohem přijatelnějším hodnotám, než jsme zažívali donedávna. Po odečtení statistických triků se započítáváním loňského úsporného tarifu a letošních stropů na ceny energií je momentálně meziroční inflace na 4,7 procenta a na počátku příštího roku se sesune někam ke třem procentům. Stoprocentně vyloučit překvapení samozřejmě nelze. Začátek roku je obdobím přeceňování a leden je pravidelně měsícem, kdy statistika zaznamenává největší skoky. Obchodní řetězce nás postrašily zvýšením cen potravin o deset procent, ale vzápětí začaly vehementně slibovat zlevnění. Ono zdražovat v povánoční době, kdy útraty tradičně klesají, protože lidé mají plné špajzy od svátků a sami jsou plni přesvědčení a odhodlání hubnout a nežrat, je sice vlhké obchod­nické přání, ale většinou moc nevychází. Navíc koruna si trochu překvapivě drží stále dost vysokou hodnotu vůči jiným měnám a nákupy za hranicemi jsou už běžnou součástí konzumního způsobu života nejen v pohraničí.

V jiných položkách už je to trochu horší. Nedávné zvednutí regulované složky v cenách energií sice velké části domácností zvedne účty jen málo, ale těch, kdo zaznamenají desetiprocentní a vyšší zdražení, také nebude zcela zanedbatelný počet. K tomu zdraží na mnoha místech vodné a stočné či dálkové teplo. Na druhou stranu na sestupném trendu jsou třeba ceny pohonných hmot.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!