Tereza Zavadilová: Rok, který rozděloval

Rok, který rozděloval

Rok, který rozděloval Zdroj: e15

Do roku 2014 svět vstupoval optimisticky. Věřilo se, že skončí krize. Vyhlídky na světlejší zítřky měli i čeští voliči, jejichž favorité na sklonku předchozího roku vyhráli volby. Příznivci nového prezidenta Miloše Zemana očekávali splnění slibu, že bude prezidentem, který sjednocuje. A zatím přišel rok, který rozděloval.

Svět kvůli eskalaci konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem po 25 letech oprášil pozice ze studené války. Rusko nezadržitelně padá do krize. Evropa se z finanční krize ani zdaleka neprobrala: podniky neinvestují, banky skomírají. Úrokové sazby na Západě postupně klesly k nule. Levné peníze mají jediný pozitivní efekt: daří se fúzím a akvizicím.

Toho si užívá i Česko. Hlásí rekordní obchody v průmyslu i realitním sektoru. Politická reprezentace zatím budí spíše rozpaky. Otočila zahraniční politiku od podpory lidských práv k podpoře obchodu. Politici „políbili prsten“ Číně, zastávají se Vladimira Putina. Oslavy 25 let pádu komunismu se zvrhly v přestřelky různých zájmových skupin. Prezident Zeman dostal od odpůrců „červenou kartu“.

Mezitím posílil pozice vicepremiér Andrej Babiš a jeho lidé. Vláda se těší oblibě, aniž něco zvláštního udělala. Slibované veřejné investice nadále stagnovaly, žalobci chrlí obvinění veřejných činitelů, aniž se horké kauzy vyřešily.

Svět prožil boj s ebolou i s novým teroristickým uskupením Islámský stát. V Gaze zemřely tisíce lidí. Rok končí a máloco z jeho agendy se vyřešilo k dobrému konci.