The Daily Telegraph: Cameron správně trvá na svém

David Cameron, Nick Clegg

David Cameron, Nick Clegg Zdroj: ctk

Absence Nicka Clegga ve sněmovní vládní lavici ilustrovala propast, jež se ve věci nové evropské fiskální dohody rozevřela mezi koaličními liberálními demokraty a konzervativci. Clegg je v nevýhodné pozici už proto, že vládní stanovisko dopředu posvětil. Že pak Cameron v Bruselu hájil britské zájmy, jej nemohlo šokovat. Také proto vypadala Cleggova absence jako zbabělost.

Většina liberálů navíc Cameronovu postupu v zásadě vyslovila podporu. Chtěli ujištění, že vládní pozicí bude zájem neopustit centrum evropského rozhodování. To jim Cameron rád dal. Všechny víkendové reakce, že se Británie vydala na cestu do temnot, jsou směšné. Totéž se psalo před 20 lety, když John Major vyjednal k Maastrichtské smlouvě opt-out týkající se eura.

Nebyla to pravda tehdy a není ani dnes. Nejenže se britští ministři budou účastnit jednání Rady ministrů jako dosud, ale hlavně bude Británie dál užívat výhod jednotného trhu. Nálada ve sněmovně nebyla apokalyptickou mediální rétorikou o britském znicotnění poznamenána.

Na summitu stejně nebylo dosaženo deklarovaného cíle, totiž záchrany eura. A není ani jisté, zda všech 26 ostatních zemí novou dohodu podpoří. Následky ještě nejsou jasné, ale v pátek prostě řekl britský premiér v Evropě „ne“. A většina v jeho zemi mu zatleskala.