Tuzemský průmysl možná konečně zvedá hlavu. Na obvyklý normál si ale počkáme

škoda

škoda Zdroj: Škoda Auto

Únorová produkce českého průmyslu byla meziročně po všech potřebných očištěních o 0,7 procent vyšší. Na první pohled nejde o nijak zářné číslo, protože dlouhodobě jsme u celé ekonomiky i u samotného průmyslu zvyklí na meziroční růstové hodnoty spíš přes dvě procenta. Záleží ale samozřejmě na kontextu, v jakém čísla hodnotíme.

Český průmysl strávil druhé pololetí loňského roku v mizerné náladě. Meziroční změny produkce byly skoro pořád záporné, meziměsíčně šlo zhruba o stagnaci, oproti roku 2019 taktéž – a to rok 2019 nebyl pro český průmysl žádnou hitparádou. Meziroční stav nových objednávek převážně klesal. Index PMI, který měří celkový vývoj situace, tedy vedle samotné produkce i vývoj zásob, zaměstnanosti, ceny vstupů a podobně, vyzníval dokonce ještě daleko pesimističtěji: setrvával hluboko pod úrovní, která by odpovídala aspoň oné stagnaci (pod tuto úroveň se ovšem propadl už v roce 2022).

Ve světle těchto čísel vypadá výše uvedený únorový meziroční růst vyloženě úlevně. A meziměsíční nárůst byl v únoru dokonce závratných 1,9 procenta. Kdyby tímto tempem rostl průmysl pořád, bylo by z toho po dvanácti měsících meziroční tempo zřetelně přes dvacet procent!

Pozor ovšem na předčasný optimismus: data o průmyslové produkci jsou totiž velmi kolísavá. Co se týče výše zmíněného únorového meziroku, ten přinesl vlastně jen kompenzaci lednového poklesu v podobném rozsahu. Únorový meziměsíc, jakkoli skvělý, dokonce ani zdaleka nestačil na kompenzaci lednového propadu (o 2,8 procenta).

Ba i poslední, březnová hodnota PMI dosahující 46,2 bodu sice už není tak daleko od padesátky, která by naznačovala aspoň neměnnou situaci, ale pořád je pod touto padesátkou, a tedy v teritoriu zhoršování, jen k tomuto zhoršování dochází pomaleji.

Asi nejpříjemnější je pohled na nové zakázky: ty povyskočily v únoru meziročně o osm procent, přičemž v lednu poklesly jen o tři procenta, takže celkově za letošek vychází růst o poměrně velmi pěkná tři procenta (dlouhodobý historický průměr je ovšem zhruba dvojnásobný). Celkově vzato se čísla z průmyslu v posledních měsících mírně zlepšují, ale o normálu, který bychom chtěli vidět napořád, se zatím rozhodně mluvit nedá.

Autor je ekonom České spořitelny