Jak se elegantně vypařit z pražské burzy? Frustrovaní čeští investoři mění své plány

Pro část investorů se pražská burza stala místem, kterému se vyhýbají.

Pro část investorů se pražská burza stala místem, kterému se vyhýbají. Zdroj: DALL-E

Index pražské burzy PX letos posílil téměř o deset procent, čeští investoři a portfolio manažeři ale místo dalšího potenciálního růstu domácího parketu řeší, jak z něj odejít.

„Český trh ovlivňuje bezprecedentní zásah koaličních politiků do fungování už tak skomírajícího kapitálového trhu. Pro mě obrovské rozčarování a frustrace, notabene u stávajícího vládního uskupení, od kterého bych to přede dvěma lety nečekal,“ stěžuje si makléř Fio banky David Lamač.

A není jediný, pro koho je pražská burza „toxickou“ kvůli mimořádné dani týkající se bank a energetických firem a stále nevyjasněnému osudu společnosti ČEZ v souvislosti s jaderným tendrem. I další portfolio manažeři a jednotliví investoři proto přehodnocují své plány. „Je to šílený. Kvalitní bankovní tituly, které bych normálně držel v portfoliu ve vyšším podílu, raději postupně z obavy mimořádného zdanění vyprodám,“ napsal tento týden na sociální síť X portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan.

„Pražská burza se stává méně investovatelnou. Ne že bychom kvůli tomu teď dělali aktivní odprodeje českých akcií, spíše do nich nedáváme nové peníze. Kvůli korunovým investorům ale aspoň nějakou pozici budeme udržovat vždycky,“ doplňuje portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Obdobně postupují i někteří známí investoři.

Podzimní rozhovor s ministrem financí, kde mluvil o zestátnění Unipetrolu nebo ovládnutí ČEZ:
Video placeholde
Kvartál s ministrem financí: Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou • e15

„Ještě v roce 2019 tvořily investice na pražské burze až třicet procent mého portfolia, samotná pozice v ČEZ třeba i víc než třináct. Teď je to méně než sedm procent a samotný ČEZ asi procento,“ vysvětluje Lukáš Nádvorník, který na svém blogu a sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Skejwin. Mezi jeho plány mimo jiné patří „proinvestovat“ se do předčasného důchodu už třeba ve 40 letech. Stále méně ale při dosahování svých cílů spoléhá na domácí tituly.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!