Vratislav Dostál: Babiš i Fiala mluvili ve sněmovně každý k jinému publiku

Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022

Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022 Zdroj: Zbyněk Pecák

Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš a Alena Schilerová.
Jednání Sněmovny o nedůvěře vládě: Alena Schillerová. (2.9.2022)
Jednání o nedůvěře vládě: Alena Schillerová a Jaroslav Faltýnek
Jednání o nedůvěře vládě: Alena Schillerová a Jaroslav Faltýnek.
6
Fotogalerie

Je to už několik let stále dokola: sněmovní debata je ze všeho nejvíc mimoběžná, což je odrazem rozdělené společnosti. Anebo jinak: premiér Petr Fiala a lídr opozice Andrej Babiš nevedou politický spor, natož dialog, ale každý po svém hovoří ke svému – a tedy jinému – publiku. 

Ve čtvrtek tomu nebylo jinak. Každý z dvojice politiků provozuje zcela jinou disciplínu, tudíž je prakticky nemožné jejich čtvrteční projevy ve sněmovně srovnávat. Jasně, třeba na twitteru nejspíš narazíte na výroky, které si utahují z předsedy hnutí ANO. Jejich autoři si většinou správně všímají, že Babišovy projevy nemají začátek, prostředek a konec, postrádají nějakou smysluplnou strukturu, jednotící myšlenku nebo srozumitelnou pointu.

Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěry vládě

Video placeholde
• PSP ČR

Zrovna tak platí, jak by řekl Jára Cimrman, že Babiš není schopen myšlenku nejdřív udržet, a pak ji ve správný moment opustit – jeho projevy působí jako nesouvislý tok námětů, improvizací a emočně – a někdy i vulgárně – laděných osobních výpadů proti každému, kdo s ním nesouhlasí. V jeho světě je každý, kdo stojí na opačném břehu, buď prolhaný, podplacený či jinak zkorumpovaný, anebo mafián.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!