Záchrana Řecka zůstává nejistá, píše německý tisk

Řecko, stávka

Řecko, stávka Zdroj: CTK/AP

Druhý úvěrový balík ve výši 130 miliard eur pro Řecko, který ministři eurozóny schválili v noci, nebude poslední. Přesto hrozí, že pomoc nakonec nebude stačit a záchrana Řecka před bankrotem se nezdaří. Shodují se na tom německé regionální deníky. Nová pomoc podle Berliner Zeitung už v sobě od počátku má zárodek ztroskotání.

Deník Berliner Zeitung předpokládá, že druhý záchranný balík pro Řecko nebude posledním. Solidarita s Řeckem ze strany EU však podle listu ukazuje, jak hrozná může solidarita být, neboť zemi naordinuje hladovou kúru.

„Navíc se musí svléknout donaha, odhalit svůj majetek, odevzdat suverenitu do Bruselu. Ve finanční politice se Řecko na mnoho let stane protektorátem EU,“ napsal Berliner Zeitung na svých internetových stránkách. Členové eurozóny poskytli Řecku pomocný balík s vědomím, že v sobě obsahuje zárodek ztroskotání, dodal.

Hrozí, že se řecké hospodářství "zardousí"

Regionální deník ze severozápadu Německa Neue Osnabrücker Zeitung upozorňuje, že 130 miliard eur nouzové pomoci krátkodobě „řeckému pacientovi poskytne vzduch“, přesto se ještě může udusit.

Existuje totiž nebezpečí, že se řecké hospodářství „zardousí“, protože finanční pomoc je podmíněna extrémně přísnými úspornými opatřeními, které se týkají zúžení služeb státu, propouštění i krácení mezd a důchodů. „Šetření v době deprese, jak ukazují dějiny, má fatální následky,“ varuje Neue Osnabrücker Zeitung.

Tvrdé úspory můžou v Řecku posílit extremisty

Deník upozorňuje i na politické důsledky tvrdých úspor, neboť v Řecku se v dubnu uskuteční parlamentní volby a favority jsou krajně levicové strany odmítající politiku úspor.

Bruselský zpravodaj veřejnoprávní regionální televize MDR Martin Bohne tvrdí, že zvenčí nařízené drastické úspory a reformy nefungují, protože Řecko se jimi „uspoří k smrti“. Dále tato cesta nefunguje proto, že „v Řecku neexistuje státní moc, která by byla schopna zvládnout nezbytné reformy“. „A především nefunguje proto, že řecký lid žene do sebezničující vzpoury a do vzpoury proti Evropě,“ napsal komentátor s přáním, aby byl nynější pomocný balík poslední.