Zápisník Daniela Nováka: Češi v bentley

Bentley

Bentley Zdroj: Autorevue.cz

Horníci ze Severočeských dolů vstoupili kvůli dosavadnímu neúspěšnému jednání o zvýšení mezd do stávkové pohotovosti. Stejný krok udělali i zaměstnanci výrobce topných těles Backer Elektro CZ z Hlinska. Vzhledem ke krotkým českým odborům by však bylo s podivem, kdyby podobné dění přerostlo do ostré stávky. Žluté vesty nosí v Česku jen metaři. A do jisté doby stavbaři na D1.

Ze stavebnictví zaznívají po dlouhých letech slova plná optimismu. Obor roste, stát investuje, ve výstavbě budov si stavbaři mohou dovolit odmítat zakázky. Navíc ve veřejných zakázkách se ceny, s nimiž vyhrávají tendry, už víceméně překrývají s cenami odhadovanými projektanty. Tak hlavně kéž mají stavební firmy pevné nervy tam, kde stavějí ještě za dumpingové ceny, s nimiž vyhrávali před lety, a ať nedopadnou jako stavbaři u Humpolce. Žlutou vestu tam už nosí jen ministr.

V Česku je dvakrát více vozů Bentley než konkurenční značky Rolls-Royce, vyplývá z údajů Svazu dovozců automobilů. Inu, máme to plebejství v krvi.

Rozmohl se nám tu takový zajímavý jev. Z majitelů zadlužených firem se často stávají chovatelé. V řadě případů se totiž v podniku ještě před vyhlášením insolvence zjeví bílý kůň. Pěkné zvíře. Jen věřitelé jsou z toho, kdo ví proč, trochu na nervy.