Zápisník Hany Filipové: Jak si šlapat po štěstí

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump a jeho žena Melania
Schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO; 23. 6. 2020)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prosila o podporu rekordního schodku státního rozpočtu komunisty.
Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku.
Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku.
8
Fotogalerie

To, co se děje, je pro mě konec světa. Rozvrátíme své finance. Dluhy budou platit nejen naše děti a vnuci, ale ještě vnuci našich vnuků. To je nepřijatelné. Slova bývalého prezidenta a bývalého ministra financí Václava Klause o plánovaném půlbilionovém schodku uslyší ale asi jen ti, kteří je slyšet chtějí a kteří jim chtějí rozumět.

Rozhazování peněz bez koncepce, přisypávání tomu, jehož lobby je momentálně silnější, a zasahování tam, kde by si trh poradil snáz a rychleji, je, zdá se, jediná role vlády. Po nás potopa. A co že zašlapeme štěstí i dalším generacím…

Když premiér Andrej Babiš ještě v březnu v plamenném projevu přijímal plnou politickou odpovědnost za všechna krizová opatření v boji proti šíření koronaviru, voliči dojetím takřka nedutali. Když se ale situace vymkla kontrole v karvinském OKD, majetku státu, najednou dělali všechna rozhodnutí ohledně viru epidemiologové a hygienici. Přece si premiér nenechá šlapat po předvolebním štěstí.

Amerika, závislá stejně jako celý svět na čekání, zda a kdy se podaří vědcům vyvinout vakcínu proti koronaviru, slavila Den nezávislosti. Oslavujeme historii, vlajku, hrdiny, dědictví i naši svobodu, hřímal prezident Donald Trump a děkoval vědcům, kteří pracují na vývoji očkovací látky. Pak to zkrátil a vzal po svém: USA budou mít vakcínu dlouho před koncem letošního roku, prohlásil. Šéf Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, šéf Světové zdravotnické organizace i epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem zalapali po dechu. Rozhodně nejde o termín, ale pouze o to, zda se vůbec vakcínu podaří vyrobit a otestovat. Záruky neexistují. A zatímco počty nakažených v Americe opět stoupají a lidé se mají vyhýbat velkým akcím, Trumpova kampaň zvesela pokračuje a jeho štěstí v Bílém domě zdá se na dosah. Hlavně nešlápnout vedle.