Zápisník Jana Pavce: S koloběžkou do voleb

Sdílené elektrokoloběžky Lime

Sdílené elektrokoloběžky Lime Zdroj: Lime

Dopravní sužování Pražanů nebere konce. Nebezpečí na ně nově číhá i na chodnících, které obsypaly sdílené elektrokoloběžky Lime. Uživatelé jednostopých vozidel je totiž nechávají poházené, kde se jim zrovna zamane a při jízdě se silnici zásadně vyhýbají. Škoda že volební kampaň už skončila. „Vyženeme koloběžky z ulic“ by mohlo být moc pěkné heslo na plakát.

Vlnu kritiky si vysloužila socha Věry Špinarové v Ostravě. Je s ní totiž jeden menší problém – slavnou zpěvačku v ní totiž nepoznává ani její vlastní syn. Podle sochaře Davida Moješčíka je to dané tím, že nejde o portrét, ale o esenci. Tak snad jednou nebude dělat sochu třeba prezidenta.

I Slovensko prožívá svoji aféru s univerzitními pracemi. Do pasti starých akademických hříchů se tentokrát dostal šéf parlamentu Andrej Danko. Armády novinářských elévů ale tentokrát při pátrání v univerzitních knihovnách neuspějí. Dankova práce i ta, kterou měl opsat, se totiž okamžitě ztratily. Od sousedů je prostě pořád co se učit.

Britové mají problém. Na konci března by měli opustit Evropskou unii, jenže většina z nich to už podle posledního průzkumu Eurobarometru nechce. Rozdíl mezi příznivci a zastánci odchodu narostl na 18 procent. Tak uvidíme, jestli hrdý Albion potupně otočí nebo se rozhodne zachovat si tvář. Když ono to druhé referendum vypadá vždycky pitomě.