Zápisník Jana Vávry: Trump, fakta a pravda

Bezpečnostní tajemství Trumpovi inaugurace: Hlídali ho bodyguardi s umělýma rukama?

Bezpečnostní tajemství Trumpovi inaugurace: Hlídali ho bodyguardi s umělýma rukama? Zdroj: ČTK

Inaugurace nového prezidenta
2
Fotogalerie

Inaugurační projev nového amerického prezidenta vzbudil mnoho pozornosti. Opět šlo o to, jak Donald Trump zachází s fakty. „Ověřovači“ se nezastavili, občas ale jejich výstupy působily dojmem, že chtějí Trumpa vykoupat i za náznak hyperboly a patosu.

Třeba za výrok, že USA „po desetiletí obohacovaly zahraniční průmysl na úkor toho amerického“. Projev ale není přednáška, známý „sloní graf“ navíc ukazuje, že americká pracující třída jaksi není tou, která by vzhledem k růstu reálných příjmů na tak dlouho vzývané liberalizaci světového obchodu vydělala.

Zájem o inauguraci měl i televizní kanál Kremlu RT. Ten se ale těsně před ní potýkal s tím, že nemohl vkládat příspěvky na svou stránku na Facebooku. Podle sítě šlo o trest za porušení autorských práv sdílením přenosu z poslední tiskovky Baracka Obamy ve funkci hlavy státu. Ten jako by komplikoval Rusům život až do konce mandátu.

Na sociálních sítích stojí za to ještě zůstat. Rus s přezdívkou MrGear přilákal na YouTube přes pět milionů odběratelů mimo jiné tím, že rozžhaveným nožem přeřezává vše možné. Od lahve kokakoly až po smartphony. Za zmínku stojí i finský továrník, jenž zasvětil videokanál dokumentaci působení hydraulického lisu na předměty denní (s)potřeby. Zatím má „jen“ necelé dva miliony fanoušků, třeba se ale videa s lisem stanou jeho hlavním byznysem.