Zápisník Jany Havligerové: Málo zájmu o Hrad

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Jakub Poláček

Jaroslav Kubera
2
Fotogalerie

Šéf SPD Tomio Okamura sice nyní vyjednává hlavně o složení sněmovny a vlády, případnou kandidaturu na Hrad ale ještě nevzdává. Možnost ucházet se o prezidentský úřad nevyloučil a chce se rozhodnout na poslední chvíli, tedy 7. listopadu. Požaduje, aby prezident hájil české národní zájmy, a ne zájmy Bruselu, Ruska, USA nebo Číny. Prostě to podle něj musí být český prezident. Rozumíme − Čech jako poleno.

Senátor ODS Jaroslav Kubera naopak prezidentskou volbu zabalil. Což nejspíš znamená, že občanští demokraté už dalšího kandidáta nepostaví. Neudělají to nejspíš ani další partaje. Většina z nich přitom tvrdí, že Miloše Zemana už v úřadu znovu nechtějí. Asi by se měl vypařit sám.

Český svaz bojovníků za svobodu při tradiční vzpomínkové akci k výročí vzniku samostatného Československa na pražském Vítkově ocenil válečné veterány. Pamětní medaili 1. stupně udělil také ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (ANO). Tak přece. Vstanou noví bojovníci, ne že ne.

Letní čas skončil, tak si zase zopakujme: nenese už žádný užitek. Energetické úspory, kvůli kterým byl zaveden, se blíží nule. Přiznává to Evropská komise i české ministerstvo práce. Sobotkova vláda přesto schválila užívání letního času nejméně do roku 2021. Jiné vlády, třeba finská, ale chtějí ostatní přimět, aby střídání času zrušili. O totéž se snaží někteří europoslanci. Naděje neumírá.