Zápisník Jany Havligerové: Miloš Zeman, náš vzor

Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem (6. 6. 2018)

Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem (6. 6. 2018) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš se uchyluje k citátům. Pro návštěvu Itálie, kde debatoval o migraci, se vyzbrojil učením učitele národů: „Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy,“ uvedl.

Znalci myslitelova života, doby a filozofie ale tvrdí, že takový výrok neexistuje a neslučuje se s myšlenkami Komenského. No a co? Jde jen o trénink na post hlavy státu.

Šéf hnutí ANO se ale musí od Miloše Zemana ještě učit. Třeba zeměpis. Prezident si při setkání s diplomaty neodpustil výroky na adresu médií. Novináře označil za blbouny nejapné a vyslovil politování, že se je dosud nepodařilo vyhubit stejně jako zmíněnou populaci tvorů žijících na Madagaskaru. Odborný název zmíněného zhruba metr vysokého opeřence zní dronte mauricijský. Z toho plyne, že stěží žil na Madagaskaru. Ostrov Mauricius dělí od Madagaskaru nějakých devět set kilometrů. Kdo by se ale zdržoval detaily, že?

Kampaň před komunálními volbami jede naplno a bude plná hodnotných sdělení a slibů. Šéf KSČM Vojtěch Filip ve Svojšicích, kde představil lídry krajských kandidátek, ujistil přítomné, že vstanou noví bojovníci. Ve městech i obcích. Jejich obyvatelům pak nejspíš snesou i modré z nebe. V Brně by to podle komunistického kandidáta na primátora Martina Říhy mohl být nový zimní stadion a v roce 2023 mistrovství světa v ledním hokeji.