Zápisník Jany Havligerové: Trumpová na hrad

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Do politiky vstupoval se sloganem ANO, bude líp. A teď je Andrej Babiš přesvědčený, že už je a bude ještě líp. Vůdce hnutí ANO to prohlásil na Národní třídě v Praze, v souvislosti s oslavami 17. listopadu. Pokud to i vám připomíná stupňování přídavných jmen, mohlo by to být například takto: 1. stupeň – bude líp, 2. stupeň – bude ještě líp, 3. stupeň – líp už bylo.

Prezident Miloš Zeman žhavil dráty. Volal exmanželce budoucího amerického prezidenta Ivaně Trumpové a ujistil ji, že podporuje její úmysl stát se příští americkou velvyslankyní v České republice. Hlava českého státu rodačce ze Zlína poděkovala za odvahu a přidala ujištění, že ji ráda přivítá na Pražském hradě a v Lánech. Jestli to Zemanovi umete cestu k návštěvě Bílého domu, po které už dlouho touží, těžko říct. Na 5. Avenue v New Yorku a Trump Tower by to stačit mohlo.

Tomio Okamura po krajských volbách hýří optimismem. Příští rok chce ve sněmovních volbách se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie získat alespoň deset procent voličů. S představou, že by se mohli stát žádaným koaličním partnerem a účastnit se jednání o budoucí vládě. Takže přes palubu hází zbytečný balast, Stranu práv občanů, bývalé zemanovce. Tedy letošního koaličního partnera pro krajské volby, s nímž hnutí uspělo v deseti ze třinácti krajů. Je to zkrátka tak, s jídlem roste chuť. Jen jestli si Okamura netroufá na příliš velké sousto.