Okamura čeká deset procent ve sněmovních volbách

Předseda SPD Tomio Okamura si výsledky voleb pochvaluje

Předseda SPD Tomio Okamura si výsledky voleb pochvaluje Zdroj: Blesk/Robert Klejch

Konference Okamurovy SPD v Praze na Pankráci
Konference Okamurovy SPD v Praze na Pankráci
Konference Okamurovy SPD v Praze na Pankráci
Konference okamurovců: U pultíku Francouz Nicolas Bay, generální tajemník strany Marine Le Penové
Konference okamurovců: U pultíku Petr Fiala
16
Fotogalerie

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce příští rok ve sněmovních volbách získat až deset procent hlasů, aby měla šanci podílet se na jednáních o nové vládě. Dnes to během celostátní konference hnutí řekl předseda SPD Tomio Okamura. Na rozdíl od letošních krajských voleb, v nichž SPD kandidovala v koalici se Stranou práv občanů (SPO), se bude Okamurovo hnutí příští rok o hlasy ucházet samostatně.

"Co se týče sněmovních voleb, očekáváme, že by ten výsledek mohl být mezi osmi a deseti procenty. Je to z toho důvodu, že v době krajských voleb kvůli mediální blokádě a cenzuře od mainstreamových médií značná část občanů ani neznala naše hnutí Svoboda a přímá demokracie. Krajské volby tuto informovanost zásadním způsobem posunuly," řekl Okamura.

Celostátní výsledek SPD v krajských volbách se pohyboval kolem pěti procent, obdobnou podporu přisuzují straně i aktuální průzkumy veřejného mínění.

"Musíme usilovat o dvouciferný výsledek, protože to nám dává velkou šanci být partnerem v koaličních jednáních, a to znamená prosadit náš koaliční program," řekl Okamura. Připomněl, že se SPD podařilo dostat do vládní koalice v Ústeckém kraji, kde do koaliční smlouvy prosadila zákaz přijímání migrantů na území kraje a vytvoření návrhu zákona o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a hejtmanů.

Celostátní konference SPD dnes schválila rozhodnutí kandidovat příští rok bez SPO. "Hnutí bude v těchto volbách kandidovat samostatně a volebním lídrem bude předseda hnutí Tomio Okamura," uvádí se v závěrečném prohlášení konference. Letos SPD ve většině krajů kandidovala společně s SPO a uspěla v deseti ze 13 krajů. Okamura to označil za "relativně dobrý úspěch".

Podle Okamury k rozhodnutí o samostatné kandidatuře přispěla skutečnost, že koalice dvou stran by pro vstup do Sněmovny musela získat nejméně deset procent hlasů.

Vše o domácí politice čtěte zde

Podle něj se ale SPD nebrání tomu, aby na její kandidátce byly osobnosti, které nejsou členy hnutí. "Pochopitelně to neuzavírá úplně vrátka pro spolupráci s osobnostmi a s výraznými kandidáty z regionů České republiky. Nicméně to usnesení zní jasně, že je potřeba jít pod vlajkou SPD," řekl Okamura na tiskové konferenci.

Okamura předtím v projevu k delegátům sjezdu uvedl, že sněmovní volby na podzim příštího roku budou pro SPD klíčové. "Je to poslední moment, kdy můžeme čekat důvěru našich občanů. Pokud neuspějeme, tak vyroste v České republice jiná alternativa a naše hnutí skončí," varoval.

SPD na dnešní konferenci nejednala o kandidátovi do prezidentských voleb. Podle Okamury se hnutí rozhodne, zda představí vlastního kandidáta nebo podpoří jiného, až příští rok na jaře.