Zápisník Jany Havligerové: Tuzemák v ohrožení

Tuzemák, ilustrační foto

Tuzemák, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tuzemák, ilustrační foto
Tuzemák, ilustrační foto
Tuzemák, ilustrační foto
Premiér Bohuslav Sobotka
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Sobotkův kabinet, který už vládne víceméně jenom proto, že mu nic jiného nezbývá, schválil koncepci rodinné politiky. Sepsali ji na ministerstvu práce a podle premiéra představuje „kvalitní vizi rodinné politiky“, z níž může vycházet nová vláda, která vznikne po volbách.

Lidovci se od vize, někteří říkají socialistického paskvilu, okamžitě distancovali. Tvrdí, že je v rozporu s koaliční smlouvou a útočí na rodiny. Škoda že dokument přišel na přetřes tak pozdě. V parlamentu to mohla být další výživná debata.

Evropské unii nevoní český rum, pardon, tuzemák. Podle analýzy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vonná přísada, která dodává moku typické aroma, způsobuje rakovinu. Hrozí proto, že by Evropská komise mohla používání zmíněné látky zakázat, a oblíbený český nápoj tak definitivně zničit. Ale žádné obavy – ministr zemědělství Jurečka požádá o výjimku. Jistě hned poté, co ho přestane zatěžovat volební kampaň, a pokud se stane znovu ministrem.

S dalším velkým objevem přišlo hnutí ANO. Jeho šéf Andrej Babiš ve volebním klipu tvrdí, že tradiční politici blábolí a nic jiného neumějí. Pomiňme otázku, zda exministr financí po čtyřletém angažmá ve vysoké politice už je, anebo ještě není tradiční politik. Možná je rozumnější vzít v potaz výsledek bádání amerického profesora Timothyho Levina. Zabývá se lhaním a zjistil, že lidé řeknou průměrně každý den dvě lži.