Zápisník Jaroslava Bukovského: Peněžní paradoxy

Obchodní centrum Millennium Plaza (ilustrační foto)

Obchodní centrum Millennium Plaza (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Obchodní centrum Palladium (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Vánoční kampaň Coca-Coly
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Role brigádníka už dávno není synonymem pro almužnu. Například před svátky půjde v Praze o zlatem váženou pozici, která bude u kmenových zaměstnanců firem budit závist. Podle personálek se totiž hodinové mzdy někde dotknou cifry, která po přepočtení na měsíc dává sumu 32 tisíc korun čistého. To je přibližně 42 tisíc brutto, což je průměr Prahy. Ten je ale pro zaměstnance obchodních řetězců zcela v nedohlednu. Inu, fungování chronicky přehřáté ekonomiky, v posledních letech vydatně přiživené třeba ČNB, s sebou nese své anomálie.

Američané jsou natolik hladoví po čínském zboží, že ho kupují prakticky za každou cenu. Trumpova až 25procentní cla se totiž podle studie amerického Fedu prakticky neprojevila v poklesech dodavatelských cen zboží dováženého z Číny, a cla se tak promítla do nárůstu cen v amerických obchodech. Peking nemohl celní válku vyhrát elegantněji.

Blíží se Vánoce, svátky lichvy. Licencovaní poskytovatelé spotřebitelských půjček budou tentokrát třeba za padesátitisícovou roční půjčku chtít až 80 tisíc korun úroku. Tak hurá na nákupy dárků.