Zápisník Jiřího Frydlewicze: Vesmírná dramata

Společnost Blue Origin Jeffa Bezose se chystá na Měsíc.

Společnost Blue Origin Jeffa Bezose se chystá na Měsíc. Zdroj: ČTK

Společnost Blue Origin Jeffa Bezose se chystá na Měsíc.
Star Wars
3
Fotogalerie

Americká vládní agentura NASA se začala připravovat na možný náraz cizího tělesa z vesmíru do planety Země. Využila k tomu simulaci, ve které mělo asi dvousetmetrové těleso dopadnout nedaleko města Denver v Coloradu. Když však vědci zjistili, že by taková srážka vyhubila vše živé v tamní oblasti, pokusili se těleso odklonit. To se jim zdařilo a těleso tak slavnostně vybuchlo nad New Yorkem. Přesto snad můžeme zůstat klidní. Pořád máme režiséra katastrofických filmů Michaela Baye.

To Jeff Bezos má o trochu příjemnější starosti. Jeho společnost Blue Origin chystá cestu na Měsíc. Na jedinou přirozenou družici Země by měla dosednout do roku 2024. Tak snad odstartují dřív, než naši planetu opravdu něco zasáhne. NASA na to zatím nemá.

Máte rádi Star Wars? Pak vězte, že se v aukci draží unikátní kostým Dartha Vadera. Stojí v přepočtu asi 46 milionů korun a nikdy se neukázal ve filmu. Byl používán jako oblek pro člověka, který se v něm objevoval na premiérách a festivalech. Tak co, jdete do toho?