Zápisník Marka Schwarzmanna: Není repre jako repre...

Češi na Karjala cupu, ilustrační foto

Češi na Karjala cupu, ilustrační foto Zdroj: CTK

Šampionát v Bělorusku je v plném proudu, domácnosti a haly opět žijí hokejem, frenetickým řevem a honbou za parádními góly svých reprezentací, které jim po roce opět nechávají zapomenout na problémy všedního žití – jako třeba na to, že se mistrovství světa koná v zemi, jež má do demokracie asi stejně daleko jako témata předvolebních kampaní českých politických stran do celoevropského kontextu a problematiky.

Ale to očividně nikoho nezajímá, hlavně, že se tam „naši kucí“ blýsknou nějakým tím výkonem, že se nám „ty zatracený černobílý panáci“ omluvili za chyby při uznávání či neuznávání gólů. To je ten hlavní hýbatel společenské debaty! Poslouchá někdo, jaké žabomyší plky nám servíruje politická reprezentace, která se podbízivě vtírá do přízně voliče, jenž zpravidla ani nemá tuchy, o čemže a k čemuže ten Evropský parlament vlastně je?

Můžeme si za to sami. Je-li trenér odpovědný za úspěch či neúspěch celého mančaftu, pak jsme jakožto kolektivní trenéři odpovědní za výkony mančaftu, který nás reprezentoval v posledních letech v Bruselu a Štrasburku. Kéž bychom stejně jako pravidlům hokeje rozuměli třeba základním principům evropských politik, plánům parlamentních frakcí v souvislosti s postupující digitalizací trhu, síťové neutralitě, energetické politice, bankovní regulaci… To by teprve člověk měl chuť zařvat GÓL! Zatím si to ale musíme schovat k přenosům z Běloruska a opět jen doufat v lepší výkon než posledně.