Zápisník Martina Čabana: Trable ve velké Číně

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman Zdroj: CTK

Ruský hacker Jevgenij Nikulin nemá v Česku nárok na azyl, potvrdil Městský soud v Praze. S mladým milovníkem drahých aut by si rádi promluvili Američané kvůli rozsáhlým krádežím dat a zároveň i Rusové kvůli tomu, aby si s ním nepromluvili Američané. Soudy už dříve potvrdily, že Nikulina je možné vydat tam i onam a rozhodnout má ministr spravedlnosti. Hacker musí doufat, že se Češi v rámci zachování dobrých vztahů s oběma velmocemi nerozhodnou poslat každému půlku.

Také vztahy s další velmocí jsou poněkud rozviklané. Kauzu údajného zatčení poradce české hlavy státu Jie Ťien-minga odletěli přímo do Číny vyšetřit nejlepší prezidentovi muži Martin Nejedlý a Vratislav Mynář. Nepochybujeme, že to dobře dopadne, jejich schopnosti jsou legendární. Nejedlý umí obsadit nejlepší kancelář v sídle českých králů, aniž by měl s Hradem jakýkoli oficiální vztah, Mynář je bývalý vlekař a už pět let úspěšně předstírá, že je úplně jedno, jestli prezidentský kancléř má, nebo nemá bezpečnostní prověrku. S takovou průpravou přivlečou poradce zpátky před českého prezidenta jedna dvě.

Nejvýraznější barvou letošního festivalu v Karlových Varech budou mužné šediny Jiřího Bartošky, protože křiklavá oranžová spojená se společností ČEZ jako hlavním partnerem po 16 letech zmizí. Podle energetického gigantu prý „s ohledem na vývoj hospodářských výsledků“. Přišla bída na kozáky.