Zápisník Michala Noska: Velký smutek

Lego

Lego Zdroj: profimedia

Lego
Postavičky začaly být časem malovány podle různých profesí.
Výstava Lego technic
Jens se podílel i na tvorbě skládačky s vesmírným tématem.
5
Fotogalerie

Osm miliard postaviček stavebnic Lego pláče. Dánská média totiž informovala, že ve věku 78 let zemřel jejich vynálezce a designér Jens Nygaard Knudsen.

První Lego figurky se na trhu objevily před dvaačtyřiceti lety a firma se jim rozhodla ponechat neutrální výraz v obličeji a nerozlišovala je dle pohlaví či rasy. Postupem času se ale portfolio postaviček rozrostlo do současných téměř dvanácti tisícovek modifikací, které hrají i ve filmech. Knudsen tak dal plastu život, osobnost a příběh. Na světě je nyní téměř stejný počet postaviček Lego jako lidí, a tak se dá bez nadsázky říci: zemřel vynálezce, ale jeho dílo zůstává nesmrtelné.

Sparťanských fanoušků je proti osmi miliardám opravdu zlomek, ale důvod k pláči mají také. Vstup do jarní části se stále vysmívanějšímu klubu opravdu nepovedl. Dvě prohry a skóre 0:3 je opravdu tristní start. Ani Václav Kotal, další z řady trenérů, kteří se v klubu za poslední roky vystřídali, tak korozi železné Sparty zatím nezabránil a tým se z pohárových snů propadá ke středu tabulky. Najde někdo nemocné Spartě konečně tu správnou medicínu?