Lego je investičním hitem posledních let, ukazuje analýza. Zhodnocení dalece předbíhá většinu akcií

Lego

Lego Zdroj: Profimedia

Lego
Lego
Lego
Lego
5
Fotogalerie

Dluhopisy, zlato nebo akcie velkých korporací. Ani jeden z těchto investičních nástrojů v dlouhodobém horizontu nedosahuje takového zhodnocení, jako stavebnice od dánské společnosti Lego. Uvádí to analýza, kterou zpracovala ruská ekonomka Viktoria Dobrynskaja.

Inspirací pro výzkum byly její vlastní děti, jejichž sbírka různých druhů stavebnic od Lega se neustále rozrůstala. Analýza se podle serveru Bloomberg zaměřila celkem na 2300 sad stavebnic vyrobených mezi lety 1987 a 2015. 

Mezi nejúspěšnější produkty patří stavebnice s tématikou z filmů o čarodějském učni Harry Potterovi a Hvězdných válkách. Příkladem za všechny je postavička takzvaného Darth Revana – zatímco v roce 2014 byla v obchodech k mání za necelé čtyři dolary, v současnosti se na internetu prodává za ceny atakující třicetidolarovou hranici. Jedinými popkulturními hrdiny, kteří v podobě lego stavebnic ztráceli na hodnotě, byla americká rodina Simpsonových.

Cena stavebnic na druhotném trhu průměrně rostě o jedenáct procent ročně, čímž v dlouhodobém horizontu převyšuje například index S&P 500. Analýza přesto upozorňuje na relativně vysoké transakční náklady, naprostá většina obchodů probíhá přes portál eBay. Reálný výdělek závisí především na konkrétním typu stavebice.

Nejznatelnější růst hodnoty je podle analýzy u nejmenších setů. Zatímco stavebnice obsahující méně než 113 dílků dosahovaly ročního zhodnocení 20 procent, větší sady na sekundárním trhu zdražovaly jen v jednotkách procent za rok. „Hodnota stavebnic nevykazuje významnější souvztažnost s ohledem na hospodářský cyklus a finanční krize,“ vysvětluje autorka hlavní výhodu investice do hračky.

Analýza rovněž poukazuje na skutečnost, že vyšší návratnosti dosahují především stavebnice z posledních let. Jedním z důvodů může být, že se investiční horečka kolem plastových kostiček spustila až v posledních několika letech.

Mezi nejvýznamnější investory do dánských stavebnic v Česku patří analytik a podnikatel Michal Šnobr. „Trh s kostkami je poměrně čilý, má velký obrat. Určitým způsobem to samozřejmě komodita je,“ uvedl již dříve pro deník E15 s tím, že cenu kromě konkrétního typu ovlivňuje také její stav - největší hodnotu mají stavebnice nerozbalené a ideálně v nijak neporušeném obalu.