Zápisník Ondřeje Součka: Nudná firma roku

Elon Musk představil testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob.

Elon Musk představil testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob. Zdroj: Reuters

Britský list Financial Times vybral jako osobnost roku amerického finančníka George Sorose.

Zvolil bojovníka za liberální demokracii, který podle mnohých může za veškeré neduhy tohoto světa kromě těch, které způsobil tuzemský „antikrist“ Miroslav Kalousek. „Přál bych si, abych neměl tolik nepřátel, ale beru to jako znamení, že dělám něco dobře,“ neodpustil si provokaci boháč.

Opačným extrémem je šéf Tesly Elon Musk, kterému se opakovaně daří zfanatizovat velkou část veřejnosti, díky čemuž má Tesla tržní kapitalizací vyšší než německá automobilka Mercedez-Benz. Přihlédneme-li k tomu, že německá značka loni prodala zhruba dvacetkrát více vozů, je zřejmé, že hodnotu Tesly tlačí nahoru i Muskova schopnost prodávat naději a podle některých analytiků spíše iluzi. Naposledy tuto dovednost předvedl včera, když se svou firmou Boring Company představil tunel pro vysokorychlostní přepravu osob. Navzdory slibům se vozy ve futuristicky vyhlížejícím tunelu nakonec „proháněly“ rychlostí 64 kilometrů za hodinu.

Když jde o tunely, odbornou pomoc by americký vizionář mohl získat i v Česku. Podle některých médií odvolávajících se na policejní odposlechy se totiž zdá, že organizace Lesní správa Lány, která spadá pod Pražský hrad, dokáže „tunelovat“ vskutku prvotřídně. Údajně totiž vypsala zakázku, kterou podle vyšetřovatelů záměrně zmanipulovala a předražila o desítky milionů. Zlatý Musk.