Zdeněk Pavlík: Je tu s námi deflace. Zase bude dobře

V USA se od začátku roku snížilo množství dolarů v oběhu téměř o pět procent

V USA se od začátku roku snížilo množství dolarů v oběhu téměř o pět procent Zdroj: Pexels

Deflace. Na Googletrends je to nuda, neřeší ji ani na TikToku. Naopak od roku 2021 frčí slovo inflace. Ta se skloňuje všude – v médiích, hospodách, v politice či na trzích. Ďábel je ale skrytý v detailu. Většinou se řeší spotřebitelská inflace, tempo růstu cen například chleba, másla, zeleniny, papouška či energií. Jejím opakem je spotřebitelská deflace, tedy pokles spotřebitelských cen.

Na tu dnes ale vzpomíná snad jen ČNB, která s ní začala v roce 2013 bojovat pomocí devizové intervence. Samé hádanky. Kde je ta bájná deflace, když spotřebitelské ceny letí do nebes? V penězích. Kde? V množství peněz. Cože?

Bože, je to jednoduché. Ekonomický svět zná takzvanou měnovou inflaci, růst množství peněz v ekonomice, a analogicky měnovou deflaci, pokles množství peněz, které obíhají v ekonomice.

O této deflaci je řeč. Svým způsobem je důležitější než ta spotřebitelská. Často před ní utíká, bývá její příčinou. Měnová deflace již skutečné probíhá. V USA se od začátku roku snížilo množství dolarů v oběhu téměř o pět procent (zdroj: St. Louis Fed). Zdá se, že restriktivní měnová politika a zvyšování úrokových sazeb pomalu zabírá. Nové peníze do reálné ekonomiky neplynou, naopak jejich množství se zmenšuje.

Komu to prospěje? Za nějaký čas nám všem, ale bude to bolet. Jak měnová inflace pomohla nafouknout ceny aktiv a dále spotřebitelské ceny, tak měnová deflace pomůže tyto ceny zmírnit. Ostatně na trzích jsou výprodeje patrné, stačí mrknout na nedávný vývoj bondů a akcií.

Současnou měnovou deflaci můžeme vnímat jako náznak toho, že s cenami bude zase lépe. Avšak než k tomu dojde, čeká nás výrazné ekonomické zpomalení, spíše recese, možná krize a následně nižší spotřebitelské ceny.

Nic není hned a zadarmo. Připravme se na to, maximálně diverzifikujme, a kdo může, ať navýší nejen pravidelné investice, ve slevách se totiž dobře investuje.

Autor je produktový specialista Amundi Asset Management

Z(a)tracená čísla 12. díl – Koruna:

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 12. díl • Videohub