Akcie, měny & názory Marka Dřímala: Vysoká inflace posílí korunu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vacková, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Dnes v devět hodin ráno zveřejní Český statistický úřad tempo říjnové spotřebitelské inflace. Odhadujeme, že ceny v minulém měsíci vzrostly meziročně o 2,8 procenta – tedy nejrychleji od roku 2012.

Zdražují především potraviny, ale růst cen je vidět i u pohonných hmot. A především je vysoko takzvaná jádrová inflace, do které se promítá výrazné zvyšování mezd v posledních měsících. Lidé mají více peněz, mohou více utrácet a obchodníci mohou zdražovat. A často i musejí, protože rostou ceny vstupů, jako jsou nájmy, mzdy či energie.

Senzačních titulků o rostoucí inflaci si ale snad dlouho neužijeme. Očekáváme totiž, že meziroční inflace bude v příštích měsících zpomalovat. Důvodem bude nižší růst cen potravin a zároveň fakt, že meziroční srovnání čistě mechanicky ovlivní současné vysoké ceny. Během roku 2018 by tak měl růst cen v průměru jen lehce přesáhnout dvě procenta.

K udržení inflace na uzdě přispějí ještě další dva faktory. Zaprvé: zvyšování sazeb České národní banky. Klíčová dvoutýdenní sazba centrální banky vzroste příští rok podle našeho výhledu z 0,5 procenta na 1,5 procenta. Zadruhé: posilování koruny. Právě dnešní inflační statistika by mohla koruně prospět. Vyšší růst cen totiž znamená vyšší šance na vyšší sazby ČNB, a tak i vyšší atraktivitu koruny. Ještě během listopadu by měla česká měna vůči euru posílit na 25,50 a zase o něco zlevnit předvánoční nákupy v cizině. V příštím roce očekáváme posílení koruny až na 24,70.

Autor je ekonomem KB