Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Roboti tlačí akcie vzhůru

Ocado

Ocado Zdroj: profimedia.cz

Ocado
2
Fotogalerie

Co se stane, když se spojí technologie a největší potravinářský trh na světě v USA? Akcie vzrostou o 44 procent za den. Přesně to se minulý čtvrtek přihodilo akcionářům britského on-line supermarketu Ocado, kteří mohli sledovat růst ceny akcií z 552 na 797 pencí. Britové totiž uzavřeli investiční dohodu s americkým maloobchodním kolosem Kroger, jehož roční tržby jsou 122 miliard dolarů. 

Ta spočívá v tom, že Kroger bude mít exkluzivitu na využití technologií britské firmy v USA. Zároveň Američané získají pětiprocentní podíl v Ocado za 183 milionů liber, které posílí kapitál firmy.

Vtip je ovšem v tom, že Ocado je sice známé v Británii jako internetový supermarket, ale fakticky se jedná o technologickou a logistickou společnost, která může licencovat své technologie řetězcům na celém světě. Pro francouzské Groupe Casino a kanadskou firmu Sobeys ostatně postaví po jednom automatizovaném skladu. Pro Kroger ale robotických skladů připraví mezi třemi až dvaceti v příštích třech letech.

Ocado tak vydělává na tom, že oblast internetového prodeje láká stále více velké retailové hráče, kteří se snaží dohnat to, co v minulých letech v digitalizaci zaspali. Investice Krogeru do akcií zároveň otevírá v dlouhodobém horizontu možnost fúze nebo akvizice.

Nicméně pro ospravedlnění mohutného růstu akcií, které za posledních dvanáct měsíců vyletěly o více než 170 procent, bude muset Ocado uskutečnit podobných transakcí ještě celou řadu. Roboti se proto budou muset ve skladech pořádně otáčet. I kvůli tomu jsou analytici stále ohledně vyhlídek firmy opatrní. Vývoj akcií Ocado Group (v pencích)Vývoj akcií Ocado Group (v pencích)|E15