Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Trump nakopl akcie

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Minulý týden se burziáni na Wall Street mohli po dlouhé době radovat. V závěru týdne totiž akcie amerických korporací svižně rostly a výsledkem byl nejvyšší týdenní růst za zhruba sedm let. V mírném plusu skončily americké akcie i za celý listopad, kdy jejich cena poskakovala nahoru a dolů. 

Za růstem stály dvě zásadní události. Nejprve ve středu guvernér americké centrální banky Fed Jerome Powell uvedl, že současná výše sazeb je „těsně“ pod neutrální úrovní, k níž centrální banka směřuje. Trhy si jeho slova interpretovaly tak, že zvyšování sazeb nemusí být tak agresivní, jak se čekalo. Výsledkem byl růst cen akcií.

Americkým trhům pak v pátek dále pomohly zprávy, že jednání o obchodním sporu mezi USA a Čínou jsou na dobré cestě, což se o víkendu potvrdilo. Americký prezident Donald Trump snížil lednová cla na čínské zboží z 25 na deset procent. Týkají se zboží v objemu 200 miliard dolarů. Čína se pak zavázala, že začne odebírat ve větším objemu zemědělské, průmyslové nebo energetické produkty z USA. Zavázali se k tomu prezidenti obou zemí.

Trhům tak aspoň na chvíli zmizel strašák obchodních válek mezi dvěma největšími světovými ekonomikami, což by je mohlo na začátku prosince nakopnout ještě výš. Ostatně prosinec je pro americké akcie tradičně zaslíbeným měsícem, kdy dosahují nejvyššího růstu. Nicméně investoři by rozhodně neměli počítat s tím, že dojde ke snížení volatility. Končí totiž éra, kdy trhy mohutně podporovaly centrální banky v čele s Fedem přílivem levných peněz. Hodnota akcií se proto bude i v následujících měsících pohybovat oběma směry daleko živěji.