Daniel Novák: Erdogan a harakiri

zápisník, Daniel Novák

zápisník, Daniel Novák Zdroj: E15

V nedávných zátěžových testech evropských bank se na samém dně octl jeden z italských finančních ústavů. V úterý italská policie zatkla exšéfa další banky kvůli podezření, že vodil regulátory za nos. Zatím se ale nic nehroutí, rotačky ve Frankfurtu jedou dál. Hlavně žádný stres.

Polsko oživuje plány na výstavbu své první jaderné elektrárny. Fukušima a nízké ceny elektřiny záměr trochu zkomplikovaly. Ostatně podobně jako u britského atomového projektu Hinkley Point. Francouzi slíbili, že na sebe vezmou náklady projektu, protože prý bude ziskový. Snad to jen ve staré dobré Anglii nebude, až naprší a uschne.

V Japonsku letos zkrachuje rekordní počet solárních firem. Dotace klesají, zisky padají. A to se pak řekne, že je to země vycházejícího slunce. Jenže taky harakiri.

Pokus o převrat v Turecku přišel tamní ekonomiku v přepočtu na 2,4 bilionu korun, tvrdí vítězové. Jaké mohly být zisky v případě, že by vyhráli spiklenci, turecký tisk mlčí. Tedy alespoň ti novináři, kteří tam ještě zůstali na svobodě.

V Lošticích, domovině olomouckých tvarůžků, vymysleli tvarůžkovou zmrzlinu. Komu by snad z toho zmrzl úsměv na rtech, ať zví, že Loštičtí mají v zásobě kromě syrečkových moučníků ještě jednu bombu. Tvarůžkový koktejl.