Daniel Novák: Lety uprchlíkům

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci Zdroj: ctk

Díky hrstce uprchlíků, kteří mají doputovat taky k nám do Pepíkolandu (chtělo by se napsat Švejkolandu, ale to by byla urážka – Švejk věděl, že na xenofoby platí jen klystýr, a dvojitej!), se spousta lidí odkopala. Ale dost moralit. Teď jde o to, jak celou věc k všeobecné spokojenosti vyřešit. Co takhle Lety? Samozřejmě nejsou myšleny lety, protože uprchlíci využívají lodní dopravu.

V našem případě možná až do kontejnerového překladiště v Hodoníně (do kontejneru se jich vejde přece jen o něco víc než na nějakou kocábku). Lety s velkým L. Ano, prasečák. Tábor. Už víte? Tak přesně tam. Hezkých několik much jednou ranou by to bylo. Moucha první: stát vykoupí stávající živočišný koncentrák a vyhoví těm, kterým na místě bývalého koncentráku nevoní. Moucha druhá, třetí a čtvrtá: v lokalitě bude vybudován nový tábor. V něm uprchlíci před válkou a bídou poznají českou pohostinnost. Hezky se tam koncentrují. Tím se uspokojí Brusel, Čecháčci a na chvilku snad i uprchlíci. A je to.

Ani tento týden se neobešel bez vypečených průzkumů. Jeden z nich například přišel se zjištěním, že nejrychleji se vrátí investice do koupě bytu v Ústeckém kraji. Jenže kdo by tam chtěl bydlet? Bydlení tam sice člověk pořídí za pakatel. Ale kde pak bude pracovat? Nebo kde sežene spolehlivého nájemníka? Ovšem investice se tam vrátí nejrychleji, to jo.

Třeba se však nové bydlení hodí Petrovi Smetkovi. Zakladatel vykutáleného H-Systemu uspěl s žádostí o podmínečné propuštění zpoza mříží. Třeba si ale dostaví nějaký ze svých domků.