Daniel Novák: Ministrovy trenýrky

Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury Daniel Herman Zdroj: ctk

Šéf kultury Daniel Herman si vyrazil na koncert do katedrály sv. Víta. Měl se tam také setkat se svým bavorským kolegou. Poklidná cesta do Božího stánku mu ovšem byla odepřena.

Ostřílená ochranka si totiž od jistých dob dává dvojnásobného bacha. Podezřelou ministrovu osobu proto do areálu nepustila. Ostatně právě se tam konalo Čínské investiční fórum. Nakonec však politik svůj program stihl. Není ovšem známo, jestli ochranka zjišťovala, zda u sebe nemá náhodou trenýrky.

Když už jsme u zajištění Hradu. Plánované bezpečnostní rámy u vchodu do sv. Víta by mohly být takové ty rentgenové. Před nimi se totiž neschovají ani trenky. Plány s rámy jsou však mnohem dalekosáhlejší. „Má to velkou prioritu nejenom ve vztahu k trenýrkám,“ potvrdil kancléř Vratislav Mynář.

Stát získal letos už čtvrt miliardy prodejem dluhopisů se záporným výnosem, kdy investoři vládě platí, že jí mohou půjčit. Připomíná to Šimkovo „nechci slevu zadarmo“. Ovšem nic nového pod sluncem. Dávno to funguje ve vztahu mezi klienty a bankami u běžných účtů.

Řetězec Tesco zaťal v Česku další několikamiliardovou sekeru. Ale kdo by si myslel, že je to třeba tvrdým trhem nebo tak něčím, mýlil by se. Jako obvykle za to prý mohou účetní operace. Jen aby z toho nebyly maléry pana účetního.

Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15: