Daniel Novák: Putin a jatka

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Vladimir Vladimirovič je mazaný lišák. Na první pohled se pustil do vendety za provokování východního medvěda západním embargem a podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly protiruské sankce. Tímto manévrem ovšem sleduje zcela jiný účel.

Západním spotřebitelům přátelský. Díky ruskému ne dovozu potravin totiž unijní zemědělci a potravináři budou muset zkáze rychle podléhající přebytky vrhnout na svůj domácí trh. Ovšem s nějakým diskontem. Milovníci akčních slev by měli zbystřit. Žně jsou za dveřmi.

Jen jako na potvoru to přišlo v době, kdy po letech poklesu živočišné produkce nastává v tuzemsku obrat k lepšímu. Neviditelná ruka s tím ovšem nesouvisí. To jen český stát v posledních třech letech živočichářům začal přispívat o něco více. A pokud Vladimir Vladimirovič přitlačí na pilu ještě více, bude možná muset stát přitlačit také.

Ceny býků sice ve druhém čtvrtletí stagnovaly a jateční prasata dokonce zdražila. Když by však obchodní válka mezi Západem a Východem měla trvat déle, hrozí skutečná jatka. Jateční skot by možná zařval jako první.

Hlas, že by ale stejně nebylo čeho litovat, už nezaznívá jen od veganů, kteří se neotřou ani o koženou botu. Hnutí Duha vydalo Atlas masa, který mimo jiné upozorňuje na ekologické, etické i ekonomické dopady této průmyslové výroby. Živočichů. Hoštické krávy poslouchající klasiku se ještě měly luxusně. Realita totiž spíše připomíná koncentrák. A rozhodně ne takový, jaký by si přál vidět Tomio Okamura.