Daniel Novák: Robot a půl promile

cyklisté, kolo, kola,

cyklisté, kolo, kola, Zdroj: ctk

Sněmovní opatrníci se postavili proti návrhu svého lidoveckého kolegy, aby si cyklisté a jezdci na koních, oslech či velbloudech mohli před vyjížďkou dát dvě piva. Jinými slovy mít v krvi až půl promile alkoholu. „Vypustili jste nám duši,“ zaznělo poté v nejedné vesnické knajpě. Až se v sobotu v hospodě na hřišti proberou výsledky okresního přeboru, budou pak domů muset všichni pěšky. Dura lex, sed lex – tvrdý zákon, ale zákon. No tak to určitě.

Adidas s pompou oznámil, že v Německu budou jeho boty šít takřka výlučně roboti. Při pohledu na pracovní podmínky dělníků v asijských továrnách je ale jasné, že se toho až tolik nezmění. Navíc anoncované nehumánní řešení má být stejně jen doplňkem ke stále převažujícímu využívání strojů značky Homo sapiens. Manažeři asi četli R. U. R. a vědí, kam až čistě technické řešení problému může zajít. Lidské zdroje jsou jim tak snad přece jenom bližší. V asijských smluvních fabrikách koncernu je jedinců tohoto typu tak milion.

Uhlobaroni z NWR dali státu velkorysou nabídku: buď uzavře důl Paskov o rok dříve oproti předpokladu, tedy koncem roku 2016, nebo si ho převede na sebe. No neberte to! Zvlášť když se na podzim téhož roku bude volit do krajů a do Senátu. Více než dva tisíce horníků s vyhazovem na dohled by v předvolební kampani byly v Moravskoslezském kraji k nepřehlédnutí.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: