Daniel Novák: Sprostý podezřelý

VW

VW Zdroj: Gerry Lauzon via Flickr (CC BY 2.0)

Americké úřady podle agentury AP zjistily u nejnovějších dieselových modelů Volkswagenu další software lakující narůžovo vypouštěné emise. Ve Wolfsburgu teď asi budou schytávat podezření i z útoků na ubytovny uprchlíků. Současně ale ve VW popřeli, že by do manipulace bylo zapleteno nejméně třicet manažerů automobilky. Snad tím nechtěli říct, že jich v tom jede ještě více.

Stovky řidičů autobusů si na jeden den oblékly reflexní vesty, aby podpořily jablonecké odboráře firmy BusLine.
Ti koncem září vyhlásili stávkovou pohotovost a vyzvali k boji proti dumpingovým cenám ve veřejné dopravě a nízkým mzdám řidičů.

Podobné akty solidarity se v Česku jen tak nevidí. Oblékání vestiček, stužek či jiných ozdob je však přesně ten druh zaměstnaneckého protestu, z něhož se každý kapitalista posadí na zadek.

Americký výrobce vrtulníků Bell Helicopter oznámil, že chce v Praze rozšířit montáž těchto strojů. Firma jen tak mimochodem vystřelila informaci v době, kdy se uchází o dodávku tuctu víceúčelových helikoptér české armádě. Doufejme, že se po čase zase nebude řešit, kdo co před kým psal v restauraci na ubrousek.

Prodeje nových bytů trhají rekordy, investice do podnikatelských nemovitostí jakbysmet, nejinak je na tom výstavba skladů a průmyslových hal. Až tenhle mejdan skončí, to zase bude kocovina…

Aby to nekončilo pesimisticky: jeden developer chystá dům, který vytvoří více energie, než spotřebuje. Lokalitu unikátního počinu dosud tají. Kolik křečků bude uvnitř obíhat v kolečkách, zatím rovněž není známo.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: