Daniel Novák: Surrealističtí osli

Squatt Milada (ilustrační foto)

Squatt Milada (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Evžen ze Švankmajerova filmu Přežít svůj život si chodí odžívat Oidipův komplex do bytu, který surrealistický režisér umístil do domu U svatého Michala na Pohořelci. Tedy do jedné z prázdných budov, kterou symbolicky obsadili squatteři. Do chátrajících domů nepronikli kvůli bydlení, ale aby poukázali na jejich stav a sociální zlořády.

Asi vyslyšeli Švankmajerovy výzvy k podvracení kapitalismu. Kdyby však režiséra poslouchali více, zaznamenali by i výrok, že stát je organizované násilí. A to hlavně na těch, kteří věcmi a lidmi hýbou. Ne těch, jejichž pár švestek zabaví exekutor během několika minut. Na Pohořelci uspořádáním výstavy a komorního koncertu zkřížili squatteři zbraně s vahou z nejtěžších – realitním magnátem Vítkem. Nemohlo je tudíž překvapit, že tomuto nepřizpůsobivému jednání učinili přítrž policejní těžkooděnci. Škoda že tam zrovna nenatáčel nedaleko žijící Švankmajer. Mohlo z toho být hezké pokračování Konce stalinismu v Čechách.

O jedinečný zpravodajský počin se postaral také Prostějovský Večerník. Jeho kreativci se tak dlouho zhlíželi v surrealistické technice koláže, až se rozhodli sami jednu vyrobit. A spolu s ní jinou realitu. Když jim pro rasistický článek chyběla fotka agresivního Roma, použili fotografii z řádění čínských sportovních chuligánů. Klíčové postavě jen vyměnili hlavu čínskou za romskou. Pokud tak chtěli někomu nasadit hlavu psí, podařilo se jim jenom to, že ozdobili své vlastní krky hlavami jinými – oslími.